Laten we voorop stellen: deze slaapmeditaties voor kinderen zijn geen quick fix voor slaapproblemen. Maar gelukkig zien veel ouders wel al na een paar dagen dat hun kind een meer ontspannen houding in bed heeft en sneller in slaap valt. Stel dat dit niet zo is. Stel dat je kind de kont tegen de spreekwoordelijke krib gooit en niet meewerkt aan jouw goede intenties. Wat kan jij als ouder dan doen?
Hoe kan je je kind stimuleren om mee te werken en de meditaties een kans te geven, ondanks dat het niet stil ligt, bewegelijk is en de ademhalingsoefeningen niet mee doet?
In deze situatie is het belangrijk als ouder om geduld te hebben en begripvol te zijn. Het kan zijn dat je kind simpelweg meer tijd nodig heeft om te wennen aan het luisteren van meditatie. Het is belangrijk om je kind niet te dwingen of te pushen om te mediteren, maar in plaats daarvan een ontspannen en accepterende houding aan te nemen. Heb als ouder de intentie om te helpen en te ondersteunen, in plaats van gefixeerd te zijn op het behalen van een bepaald resultaat. Focus op de moeite en niet het resultaat!
Combineren met het voorleesverhaal: Het is ook nuttig om de meditaties op een leuke en speelse manier te presenteren, bijvoorbeeld door ze te combineren met het voorleesverhaal van Sleepy Fox. Blijf altijd in communicatie met je kind, nodig je kind uit om te vertellen hoe het zich voelt en of er andere manieren zijn om je kind te helpen ontspannen voor het slapengaan. Elk hoofdstuk is gekoppeld aan een specifieke slaapmeditatie én bevat suggesties om met je kind over in gesprek te gaan. Bekijk hier het interactieve voorleesboek.
Mannen of vrouwenstem: Net als bij volwassenen kan persoonlijke voorkeur een rol spelen bij welk type stem een kind verkiest. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld gewoon meer comfort vinden bij het horen van een bepaalde stem dan bij een andere. Bij veel van onze slaapmeditaties heb je de mogelijkheid om te kiezen. Lees hier meer over deze keuze.
Meditatie muziek afspelen: Soms moet je kind wennen aan een stem in combinatie met muziek. Dan is het alternatief om enkel de muziek af te spelen zonder het gesproken woord. In onze app zijn de muziekstukken allemaal afzonderlijk te beluisteren.
Doe het samen: Luister samen met je kind, volg de instructies in de meditatie en laat zien wat je doet. Wijs bijvoorbeeld met een inademing naar je neus en met de uitademing naar de mond. Moedig op deze manier je kind aan om mee te doen. Samen mediteren is in het begin zeer zeker aan te raden. Je hoort dan zelf ook waar de verhalen precies over gaan, je ondersteunt je kind en je versterkt de band tussen jullie beiden.
Soraya mailde ons met haar ervaringen.
” Rune had genoten van de meditatie voor het slapen gaan, mss ook omdat ik bij haar lag en we dit samen beluisterd en beleefd hebben. Ik ben ervan overtuigd dat meditatie helpt. Ik heb het pas op 35ste beginnen doen, maar ik vind het tof dat kinderen er nu al mee in contact komen en er al kunnen in ‘groeien’. “
Of Angeliek die dit mailde.
” Bedankt voor deze mooie kindermeditaties waarin ik als moeder heerlijk mee doe met mijn hooggevoelige dochter van 7 jaar ☺️…ten slotte draag ik ook altijd het kind in mij met zich mee die af en toe ook haar aandacht verdient.”
Creëer een dagelijkse routine: Elke dag om dezelfde tijd, dezelfde stappen.
Een bedritueel kan je kind helpen om eraan te wennen en het meer kans te geven om te werken. Lees hier meer over een bedritueel.
Geef het tijd: Misschien ten overvloede ondertussen omdat we het al eerder zeiden maar ‘Geef het de tijd’. Het kan even duren voordat je kind de voordelen gaat ervaren. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te blijven proberen.
Als de tijd op is, wat dan?
Hoewel meditatie geen wondermiddel is tegen slaapproblemen, kan het een nuttig instrument zijn om ontspanning te bevorderen, stress en angst te verminderen en de slaapkwaliteit bij kinderen te verbeteren. Maar als je langdurig tegen problemen aan blijft lopen is het belangrijk om te overleggen met een zorgverlener. Bekijk hier onze partners.
Warme groet,
Onne & Hilde