fbpx

Het is volkomen normaal dat je gedachten afdwalen tijdens een meditatie

artikel

In onze kindermeditatie app vind je naast een overdag- en avond kinder tab sectie ook een tab speciaal voor de ouders van Meditaties-voor-Kinderen. 

Deze meditaties zijn wat vrijer en hebben minder geleiding van ons. We spelen niet altijd muziek af en doen een beroep op de stilte. Deze stilte kan ook gevolgen hebben. Want als je nog niet zoveel ervaring hebt met meditatie. Kun je merken dat dingen niet lukken. Het lukt niet om de aandacht vast te houden. Het lukt niet om mezelf te focussen. Het lukt niet, het lukt niet, het lukt niet. En daar zit ook de grootste bottleneck. 

“Meditatie is geen prestatie, je hoeft niets en zeker niet perfectie na te streven.” 

Een van de grootste ervaringen die mensen hebben tijdens meditatie is dat hun gedachten afdwalen. Maar het is volkomen normaal dat je gedachten afdwalen tijdens een meditatie, vooral als je net begint met het beoefenen ervan. Dat is wat gedachten doen. Piekeren over wat er gebeurd is of plannen voor de toekomst. 

Als je merkt dat je gedachten afdwalen, terwijl je met je ogen dicht mediteert, kun je het volgende doen om je aandacht terug te brengen naar het heden:

  • Richt je aandacht op je ademhaling: concentreer je op het gevoel van de lucht die in en uit je lichaam stroomt. Probeer niet te forceren om op een bepaalde manier te ademen, maar laat je ademhaling natuurlijk zijn.
  • Aanvaard dat het oké is om af te dwalen: probeer niet te vechten tegen afdwalende gedachten, maar laat ze gewoon voorbijgaan. Probeer niet te hard voor jezelf te zijn als je gedachten afdwalen.
  • Breng je aandacht terug naar het heden: als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng dan je aandacht terug naar het heden door je te concentreren op de sensaties die je ervaart op dit moment, zoals de aanraking van de vloer onder je voeten of het geluid van je ademhaling.
  • Gebruik visuele aanwijzingen: sommige mensen vinden het fijn om zich visuele aanwijzingen voor te stellen om hun aandacht te houden, zoals een lichtpuntje dat zich beweegt met hun ademhaling of een rustgevend landschap.
  • Gebruik aandachtige luisteroefeningen: sommige mensen vinden het fijn om te mediteren door te luisteren naar specifieke geluiden, zoals muziek of natuurgeluiden. Probeer te concentreren op het luisteren naar deze geluiden om je aandacht bij het heden te houden.

Wil je meditatie uitproberen? 

In de app vind je een complete tab gericht op ‘Meditaties voor Ouders’. Een diversiteit aan meditaties gericht op het omgaan met stress, beter slapen en je een positieve ouder te voelen. We nodigen je uit om deze tab te gaan ontdekken en te merken dat Meditaties-voor-Kinderen er is voor de kids en voor de ouders.

Groet, 

Hilde en Onne