fbpx

Welke metaforen gebruiken wij in de kindermeditaties?

artikel

Een metafoor is een figure of speech waarbij iets wordt vergeleken met iets anders. Bijvoorbeeld, “Hij is een leeuw in het veld” is een metafoor, er wordt niet letterlijk bedoeld dat de persoon een leeuw is, maar in plaats daarvan wordt verwezen naar de kracht en het leiderschap van de persoon. Het gebruik van dieren kan zeker heel nuttig zijn in meditaties. Mogelijk voel je het al aan maar dit voorbeeld is natuurlijk een beetje te heftig voor een kindermeditatie.

Wat is dan de meest effectieve metafoor om te gebruiken bij kindermeditatie?

Er is geen “meest effectieve” metafoor voor kindermeditatie omdat het afhangt van het doel van de meditatie en de leeftijd en interesses van het kind. Wij kiezen een metafoor die aansluit bij de belevingswereld van het kind en die gemakkelijk te begrijpen is. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld beter reageren op metaforen die gebaseerd zijn op natuurbeelden, terwijl andere kinderen misschien beter reageren op metaforen die gebaseerd zijn op alledaagse objecten of situaties. Wij hebben veel verschillende metaforen en meditaties te bieden. Kijk welke het beste werkt voor jouw kind. Tip: vink hem aan in de app als favoriet. 

Waarom gebruiken we eigenlijk metaforen?

Wij gebruiken metaforen in de kindermeditaties omdat we zo complexe ideeën en concepten op een begrijpelijke manier uit kunnen leggen, om emoties, gevoelens of gedachten te versterken of om vergelijkingen te maken.

Voor ons is het belangrijkste om een meditatie toegankelijk en begrijpelijk te maken voor je kind, en om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waar je kind zich op zijn of haar gemak kan voelen. 

Hoe komen wij aan onze onderwerpen en metaforen?

We ontwerpen meditaties door aan onze luisteraars te vragen welke onderwerpen ze graag terug horen in de meditaties. De interesses zijn veelal heel uiteenlopend en verschillen per leeftijdscategorie, geslacht en persoonlijke voorkeur. Wij brengen vervolgens het onderwerp en het doel van de meditatie bij elkaar en bepalen dan de metaforen die we gaan gebruiken in de kindermeditatie. Hieronder vindt je wat metaforen voorbeelden

  • Een boom: We kunnen je kind vragen om zich voor te stellen dat het een boom is die rustig in de wind wiegt. Dit kan je kind helpen te concentreren op zijn of haar ademhaling en het heden. De ademhaling wordt ook vaak vergeleken met een ballon die opgeblazen en leeggelaten wordt.
  • Een golvende oceaan: We kunnen je kind vragen om zich voor te stellen dat het ‘Aan het strand’ ligt, waarin het komen en gaan van de golven van de zee de ademhaling richting geeft. Een prachtige meditatie volgens veel kinderen. 
  • Een pratende steen: We kunnen je kind vragen om zich voor te stellen dat hij of zij een pratende steen is die luistert naar wat er om hem of haar heen gebeurt, zonder te oordelen. Dit kan helpen om het kind te leren om te gaan met gedachten en emoties zonder zich erdoor te laten overweldigen. 
  • Een schatkist: We kunnen je kind vragen om zich voor te stellen dat hij of zij een schatkist is die alle emoties en gedachten opslaat. Dit kan helpen om het kind te leren omgaan met emoties op een gezonde manier. ‘De Creatiedoos’ is een van de meditaties die inspelen op dit thema. Wij hebben gekozen om deze meditatie wat spiritueler te houden. 
  • Een vogel: We kunnen je kind vragen om zich voor te stellen dat hij of zij een vogel is die vrij en onbezorgd door de lucht vliegt. Dit kan helpen om het kind te leren om te gaan met stress en bezorgdheid. Beluister hiervoor de ‘Bange vogeltjes’ meditatie of de ‘Wijze uil’, te vinden bij onze slaapmeditatie sectie.

Andere metaforen die je in de meditaties terug kan vinden zijn: Een vergelijk… 

  • …van de ademhaling met een ballon die opgeblazen en leeggelaten wordt. Of de ademhaling is als een vriendje: je kunt altijd bij je ademhaling terugkeren, net als bij een vriendje;
  • … van de gedachten met wolken in de lucht die langskomen en weer verdwijnen. Soms komen ze op en gaan ze weer weg. Probeer niet te vechten tegen deze gedachten, maar laat ze gewoon voorbijgaan, zoals de ‘Op de Boerderij’ meditatie;
  • …van de aandacht met een zaklamp die gericht kan worden op verschillende dingen;
  • …van de emoties met dieren die op bezoek komen en weer vertrekken; …de emoties als weersomstandigheden: soms zijn ze zonnig en blij, soms bewolkt en verdrietig. Onthoud dat alle emoties oké zijn en dat ze allemaal weer voorbijgaan;
  • …van het loslaten van gedachten en emoties met het laten gaan van ballonnen in de lucht.
  • …van het zijn in het heden met het zitten op een schommel, terwijl je heen en weer beweegt tussen het verleden en de toekomst.

Wij zijn verliefd op metaforen

Wij vinden metaforen een geweldig hulpmiddel om je kind te helpen om te gaan met emoties en gedachten. Belangrijk voor ons is om aan te sluiten bij de interesses en behoeften van ‘onze’ meditaties-voor-kinderen kinderen. Het behouden van de eigenheid van het kind staat immers hoog op ons lijstje. 

Onze slaapmeditaties zijn geleide meditaties. Wat inhoud dat wij als gids voor je kind fungeren. Soms werkt een metafoor heel goed voor jouw kind en soms niet. Een metafoor en een meditatie ansich zijn erg persoonlijk.

We dagen jou en je kind een beetje uit om zo veel mogelijk metaforen te ontdekken in de meditaties. Tip: Beluister ‘De vuurtoren’ eens en praat eens met elkaar over de metaforen die we in die meditatie gebruiken. Jullie zullen vast een mooi gesprek met elkaar hierover voeren. 

Veel meditatie plezier, 

Groet, 

Hilde en Onne