fbpx

Een fijne meditatie plek maken

artikel

In bijna elke meditatie gebruik ik de zin ‘dit is jouw tijd’ en die tijd wil je natuurlijk op een plek besteden waar je je veilig voelt. Een speciale fijne meditatie plek voor als je mediteert. Een plek waar je je mag ontspannen en eventueel in slaap kunt vallen. Het is overigens geen voorwaarde om een vaste plek te hebben om te kunnen mediteren. Je kunt ook mediteren in het gras in de speeltuin of zittend op de bank. Op het Meditaties-voor-Kinderen platform staan alleen meditaties om ontspannen in slaap te vallen. Een vaste plek lijkt dan wel voor de hand te liggen. Wat is er beter dan het hebben van een speciale meditatieplek?

Een speciale meditatieplek

Een vaste plek focust je energie direct op het mediteren. Bij het zien van deze plek krijgt je brein het seintje om in de rust stand te gaan. Je hartslag gaat automatisch omlaag en je bloed gaat langzamer stromen. Dat helpt dus bij het ontspannen in slaap vallen.

Schoon, opgeruimd en prikkelarm

Waar je ook gaat mediteren, zorg dat je meditatie omgeving schoon, opgeruimd en prikkelarm is. Het klinkt misschien logisch maar ik besteed er toch even aandacht aan. Een opgeruimde omgeving zorgt automatisch voor rustigere gedachten. Je gedachten worden niet afgeleid door allerlei prikkels maar ervaren focus. Zelf heb ik de neiging om pas tot rust te kunnen komen als er eerst opgeruimd is.

Rondom en in het bed van je kind zwerven dus geen pennen, autootjes, boekjes of ander speelgoed. Dit roept natuurlijk de vraag op: ‘mag er dan helemaal niets kinderlijks staan?’

Natuurlijk mag er wel kinderspeelgoed staan! Maar dat wat er staat is netjes met aandacht neergezet, zo staan boeken strak in de boekenkast. Liggen beren rustig bij elkaar en ligt de Lego in een bak. Is er opgeruimd dan doet een stofdoek wonderen en geeft het een fijn gevoel aan je kind als deze in een opgemaakt bed aan de nacht kan beginnen. Een schone, opgeruimde omgeving heeft zeker een positieve impact op de meditatie ervaring van je kind.

Samen met je kind

Het is leuk om samen met je kind accessoires te gebruiken die je kind heeft uitgezocht en die een bijdrage leveren aan het ervaren van geluk en rust. Samen opzoek naar een Boeddha beeldje, schaal of speciaal kussen is een mooie activiteit voor ouder en kind. Hierdoor wordt mediteren iets van jullie samen en ervaart je kind een vorm van eigenaarschap. En juist dat eigenaarschap is voor verzamelaars (lees kinderen) erg belangrijk. Een speciale plek die ze nog mooier kunnen maken wordt nog meer van hen. Hoe meer de plek van je kind is hoe meer hij zich er toe aangetrokken voelt. 

Een fijne meditatie plek

Kleur en emotie

We zijn allemaal emotionele wezens en kleur roept voortdurend emotie bij ons op, daar kunnen we dus iets mee. In de ‘Magische bos meditatie’ wordt het kind meegenomen naar het bos. Het bos is bij uitstek een plek waar men zich rustig voelt. De kleur groen, die veelvuldig in het bos voorkomt, staat voor natuur en is zowel rustgevend en versterkend als rustig en evenwichtig. Deze kleuren gebruiken in de meditatieplek helpt bij het stimuleren van een gevoel van rust. Natuurlijke kleuren en materialen helpen je kind met aarden en in het hier-en-nu te zijn. De kleur blauw is verbonden met water en lucht en wordt geassocieerd met helder denken en een rustgevende, meditatieve omgeving. Blauwpaars werkt zelfs koel en spiritueel. 

Delen

Het mooiste van het maken van een fijne meditatie plek met je kind is dat je het met je kind samen doet. Hierdoor wordt mediteren iets van jullie samen. Om niet alleen je kind te laten genieten van zijn meditatieplek wil ik je uitnodigen om een foto van deze plek te delen op social media met de hashtag #meditaties-voor-kinderen. Misschien vind je kind het zelfs leuk om de foto te laten zien op school en worden andere kinderen OF de juf/ meester op school er ook enthousiast van. En wie weet waar dat toe leidt. 

Download de uitgebreide app in de Google of Apple store of beluister alleen de slaapmediaties op de website.

Warme groet,

Onne & Hilde