fbpx

Levenslessen en slaapmeditaties

artikel

Gisteravond heb ik samen met mijn zoons een film gekeken. Het was al lang bedtijd maar ik besloot om ze te verwennen. Hun moeder was sporten dus het was mannenavond. Met een heerlijke ijs in de hand en met z’n drieën op de bank keken we naar de film ‘De kleine prins’. 

Alle drie werden we al snel gegrepen door dit magische en visueel mooie verhaal. Voor mijn zoons was het een mooi verhaal. Voor mij een inspirerend verhaal. 
Regelmatig dwaalde mijn gedachten af. Ik zag veel parallelen tussen Meditaties-voor-Kinderen en de boodschappen uit de film. 

Relaties maken het leven de moeite waard om te leven

Een parallel die ik zag was de vos uit de film en Sleepy Fox van het platform. De kleine prins komt een vos tegen. Deze blijft wild totdat De kleine prins besluit om hem te temmen. En dan komt de volgende dialoog;

‘Wat betekent’ getemd ‘precies?’ vraagt De kleine prins.
“Wel, het is iets dat te vaak vergeten is,” zei de vos. “Ik veronderstel dat het betekent: een relatie opbouwen.”
“Relatie?”
“Ja,” zei de vos.
“Ik zal het uitleggen. Voor mij ben je gewoon een klein jongetje zoals elk ander, zoals honderdduizend andere kleine jongens. Ik heb je niet nodig en je hebt mij niet nodig. Voor jou ben ik een vos zoals elke andere, zoals honderdduizend andere vossen. Maar als je me temt, jij en ik, zullen we een relatie hebben opgebouwd, en dus zullen we elkaar nodig hebben. Je zal voor mij uniek in de wereld zijn … Als je me zou temmen, zou mijn hele leven zoveel leuker zijn. Ik zou het geluid van je voetstap leren kennen, en het zou anders zijn dan alle andere. Bij het geluid van een andere voetstap zou ik zo snel als ik kon in mijn hol in de aarde zijn. Maar jouw voetstap zou als muziek in mijn oren klinken en ik zou uit mijn hol komen rennen, zo snel als je wilt. ‘

De dialoog vind ik zo prachtig. De getemde vos is zoals lid zijn van Meditaties-voor-Kinderen. Als je eenmaal lid bent en gewend bent aan de resultaten die de slaapmeditaties teweeg brengen dan wil je niet meer anders. We bieden een dienst die concurreert met honderden andere dingen en manieren om je kind ontspannen in slaap te helpen. De meditaties voor kinderen zijn uniek, net zoals alle verhalen en muziek die gebruikt worden. Het naar bed gaan is voor je kind door de geleide meditaties weer veel leuker. Je kind zal bij het slapen gaan gaan vragen om de meditaties. Je kind bouwt op deze manier aan een voedende relatie met zichzelf, met het platform en Sleepy Fox. En als jij als ouder soms ook mee doet, luistert of vertelt helpen de meditaties ook de relatie tussen jouw en je kind versterken.

In een woestijn op zoek naar water

De meeste ouders die lid zijn van Meditaties-voor-Kinderen hebben kinderen die al veel te lang wakker hebben gelegen in de avond. Ze hebben al van alles geprobeerd maar niets leek te helpen. Het was als lopen in een woestijn opzoek naar water. Natuurlijk is er altijd wel ergens een bron met water te vinden. Er is altijd wel een oplossing. Zo ook in de film voor de kleine prins. Na een lange droge tocht komt hij aan bij een bron en dan ontstaat de volgende ervaring.

‘Ik tilde de emmer naar mijn lippen. Ik dronk, mijn ogen gesloten. Het was als een waterfeest. Dit was natuurlijk geen gewoon eten, maar het had net zo goed kunnen zijn. De zoetheid van dit water kwam voort uit de lange wandeling onder de sterren, uit het lied van de sterren en uit de inspanning om die emmer omhoog te trekken. Het gaf me een goed gevoel, maakte me gelukkig, zoals een cadeau.’

Het is de tijd die je geeft aan iets dat het kostbaar maakt. Het is de aandacht, het verlangen en de tijd die je geeft aan de meditaties die ze waardevol maken. De meeste impact ontstaat als je de kind meditaties herhaaldelijk gebruikt en wellicht zelfs in het bedritueel inbouwt.

En als je dan over een tijdje ’s avond aan het bed van je kind staat. En je ziet hoe je kind ontspannen en verstopt tot aan de oren met opgetrokken benen onder de deken ligt. Dan zie je pas echt weer hoe waardevol je kind echt is. Niet met je ogen maar met je hart. Vanuit de verbinding met je kind, vanuit een gevoel van ontlading dat je kind rust heeft gevonden, ontspanning heeft gekregen en heerlijk in slaap is gevallen met de meditaties.

In de film gebeurde dit:
‘Toen de kleine prins in slaap viel, pakte ik hem in mijn armen en ging ik weer op weg. Ik was zo ontroerd toen ik liep. Het leek mij dat ik de meest delicate schatten in mijn armen droeg, dat er niets kwetsbaarder kon zijn op de hele aarde. In het licht van de maan keek ik naar dit bleke voorhoofd, die gesloten ogen, die haarlokken van hem die beefden in de wind: “Wat ik zie,” dacht ik, “is niet meer dan de schaal. Wat echt belangrijk is, kan ik niet zien. “

Kijk af en toe omhoog naar de sterren

En tot slot, onthoud om net zoals De kleine prins uit de film omhoog te kijken naar de sterren ‘”Sterren betekenen verschillende dingen voor verschillende mensen. De meditaties betekenen verschillende dingen voor verschillende mensen. Voor reizigers vertellen sterren waar ze zijn, waar ze naartoe gaan. Voor anderen zijn het slechts kleine lichtjes aan de hemel. Voor geleerden zijn ze de wereld van het onbekende, nog te ontdekken en te begrijpen. Maar alle sterren blijven. En jij? Niemand anders ter wereld zal de sterren zien zoals jij … Voor jou, en alleen voor jou, zullen de sterren altijd lachen. “‘

Je kunt de film ‘De kleine prins’ vinden op Netflix.

Warme groet,

Onne vader van Walt en Thijs