fbpx

Waarom je kind niet wil gaan slapen?

artikel

Een 100% herkenbare titel voor heel veel ouders. Elke ouder heeft wel eens of vaker of zelfs dagelijks te maken met kinderen die niet willen gaan slapen. Dat kan heel frustrerend zijn voor de ouder, maar ook voor het kind.

In de basis heeft een kind slaap nodig. Als een kind niet goed in slaap komt en slaapt kan dat grote gevolgen hebben voor zijn/haar ontwikkeling. Want in je slaap ontwikkel je jezelf. In je slaap vind je de antwoorden die je voorheen niet wist. En in je slaap worden linken in de hersenen hersteld, verlegd en gelegd. Slaap is dus essentieel voor je groei, ontwikkeling en dus welbevinden. Dat is bij volwassenen en bij kinderen niet anders. Bij kinderen is het zelfs nog veel belangrijker om goed te slapen dan bij volwassenen. Niet voor niets is de nachtrust van een 6 jarige minimaal tussen de 10 en 12 uur per nacht.

Niet willen gaan slapen symptoom en ontwikkelmoment

Goed slapen begint bij goed in slaap vallen. Ontspannen in slaap vallen. Als dat niet gebeurd is er nog sprake van spanning. Soms is je kind opgewonden door de gebeurtenissen van de dag of concurrerend met oudere broers en zussen die later opblijven. Andere keren is je kind bang om alleen in zijn kamer te slapen, moeten er spoken verjaagd worden of heeft je jonge kind last van mogelijke nachtmerries. Soms is niet willen gaan slapen een symptoom van iets dat moet worden aangepakt en soms is het slechts een ontwikkelingsmoment dat moet worden beheerd. Wat dan helpt is inchecken bij je kind. Hier heb ik in een eerder blog over geschreven.

Ik pleit ervoor om heel creatief, speels en respectvol om te gaan met het niet slapen van je kind. Vanuit de ontspanning haal je de beste resultaten. Soms vraagt het bereiken van die ontspanning en het creëren van nieuwe patronen tijd. Er is niet een vast patroon of recept dat werkt voor alle kinderen. Als ouder ken jij je kind het beste. Jij kan het beste inspelen op je kind.

Geef je kind een hengel en leer hem vissen

Wat in het algemeen effectief is is iemand een hengel geven in plaats van een vis. Wat nog effectiever is is iemand leren vissen met die hengel. Door je kind meditaties te geven geef je je kind de kans om zich te kalmeren en ontspannen voor het slapen gaan. Door samen met je kind over de lessen uit de meditaties te spreken leer je je kind de vaardigheid van mediteren. Meditaties zijn een vaardigheid voor het leven. Een vaardigheid die veel volwassen graag hadden geleerd toen ze jong waren.

Om terug te komen op de titel van dit artikel. Waarom je kind niet wil gaan slapen is omdat je kind nog niet de juiste tool in handen heeft of zich nog niet ontwikkeld heeft om zelfstandig de kalmte en rust te (her)pakken. Met dit platform hoop ik jou een handreiking te doen om je kind op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met meditaties. De meditaties in het platform zijn 0% zweverig. De teksten beschrijven herkenbare situaties uit het dagelijks leven van een kind en ouder. Sommige meditaties hebben diepe waarheden en of symbolische omschrijvingen. Andere zijn meer geschreven op het zintuiglijk ervaren van de wereld. Altijd staat kalmte en ontspanning centraal.

Ik nodig je graag uit om je te helpen bij het ontspannen in slaap laten vallen van je kind. Dit kan ik doen door de meditaties aan te bieden die ik heb geschreven voor mijn zoons. Mijn kinderen vallen al jaren ontspannen in slaap na het beluisteren van meditaties afgestemd op hun belevingswereld. Download de uitgebreide app in de Google of Apple store of beluister alleen de slaapmediaties op de website.

Warme groet,

Onne & Hilde