fbpx

Help je kind de hele nacht ontspannen doorslapen

artikel

Met een plof laat ik mezelf eindelijk op de bank vallen. Favoriete serie klaargezet, kop thee gemaakt, kaasplankje erbij, check. Ik ben goed voorbereid op een heerlijke avond ontspannen op de bank met mijn vrouw.

Maar al vrij snel hoor ik het geluid van blote voetjes op de traptreden. Dan gaat de kamerdeur open. Ik hoor een stemmetje. “Papa… ik kan niet slapen…”.

Ja hoor, dat staat mijn trots in de woonkamer, mijn ontspannen persoonlijke uurtjes op te snoepen. Fijn om hem weer te zien. Maar toch….. dit was niet mijn idee van het starten van van mijn avond. Niets is er meer balen dan uit te kijken naar rust, relaxen en ontspanning en het dan uiteindelijk niet te krijgen.

Eigenlijk is het zo dubbel want je kind heeft ook gewoon behoefte aan rust, relaxen en ontspanning.

Hoe ga ik dit nou oplossen?

Ik zet gewoon een meditatie voor ze op en dan vallen ze lekker in slaap. Dat is mijn oplossing. Simpel toch…? Nee, er komt nog wel wat meer bij kijken. Ik heb eerder geschreven over hoe jij je kind kan helpen ontspannen in slaap te vallen. Ontspannen in slaap vallen is namelijk een voorwaarde voor de hele nacht ontspannen doorslapen.

Ik was op weg om uit te leggen hoe ik nog iets van mijn avond ging maken.

Niet dus! Ik ging in dit geval niets meer van mijn avond maken. Dat stadium was ik voorbij. Het was misgegaan bij het voorbereiden van mijn kinderen op het naar bed gaan. Ja, echt. Ik zal het uitleggen.

De invloed van het ‘ritueel’ op hele nacht ontspannen doorslapen

Mijn oudste zoon Walt gaat sinds september 2018 naar groep 3. Veel nieuwe indrukken. Veel nieuws. Zitten in een groepje. Twee nieuwe juffen. Letters leren schrijven en lezen. Moe komt hij thuis met een werkvel. “Pap, ik heb de eerste letters geleerd,  de ‘i’ en de ‘k’. 

Al die nieuwe indrukken, lesstof en spelletjes, moet hij allemaal verwerken in dat kleine bolletje. Dat gaat gemakkelijk als zijn gedachten rustig zijn voor het slapen gaan. Dat was niet gebeurd.

Ik had twee fouten gemaakt. Ik had niet de tijd genomen om rustig met hem de dag door te spreken. En daarbij had ik het ritueel wat gehaast afgewerkt, in mijn grote verlangen om mijn eigen avond te hebben.

De volgende keer ga ik het als volgt doen:

 1. De dag rustig doorspreken voor het slapengaan.
 2. Mijn verlangen uitstellen en echt aanwezig zijn in het moment met mijn kinderen.

Eten en de hele nacht ontspannen doorslapen

Wat me ook eens is overkomen heeft met voeding te maken. Voeding kan ervoor zorgen dat je kind niet de hele nacht ontspannen kan doorslapen.

Slapen met een buik vol licht verteerbaar eten is meer ontspannen dan slapen met een portie vet of zetmeel in je maag. Daarnaast is het goed om te weten dat rond vier uur ’s nachts de lever het hardste aan het werk is en je kind hier wakker van kan worden. Friet op het menu? Wakker ’s nachts? Check die klok even. Waarschijnlijk 04:00 uur op de klok.

Houd de voeding van je kind dus in de gaten. Zeker bij gevoelige kinderen die zich zeer bewust zijn van wat er in hun lichaam gebeurd. Gezond eten helpt dus niet alleen om te groeien en je fijn te voelen, maar ook om beter te slapen.

Hoogtes en ontspannen doorslapen

De slaapplek is ook van invloed op de hele nacht ontspannen doorslapen.

Mijn zoon slaapt op de bovenste verdieping van ons huis. De zolder is het verst weg van de aarde, ver weg van papa en mama die beneden zijn. Een kind op de zolder kan zich behoorlijk alleen voelen. Onze zoon vraagt dan of we nog even in de kamer willen blijven terwijl hij in slaap valt. Of iets doen op zolder, in zijn buurt. De was opvouwen of nog even werken achter de laptop in de kamer ernaast zijn vertrouwde geluiden die hem het gevoel geven dat we toch in de buurt zijn. Daar wordt hij rustig van.

Kijk ook eens naar de hoogte van het plafond in de slaapkamer van je kind. Een kind in een kamer met een hoog plafond krijgt te maken met energetische stromen die meer met het universum en veel minder met de aarde te maken hebben. Dit leerde ik op het ortho-pedagogisch instituut waar ik werkte in een vorige carrière. Een kind met het label dromer, creatieve, zweverige, HSP of wat dan ook, zou best eens last kunnen hebben van dat hoge plafond. Een kind slaapt ’s nachts beter als hij in een kamer met een normaal hoog plafond slaapt. Dit komt neer op ongeveer 2,5 meter hoog.

Belangrijkste conclusie uit dit artikel is dat de hele nacht ontspannen doorslapen begint voor het slapengaan. 

Slaapt je kind ontspannen door?

Hoe slaapt jouw kind? Slaapt hij ontspannen de hele nacht door? Ja? Dan is dat super fijn. Geniet er van! Nee? Beslis dan of je je kind kunt helpen ontspannen met mijn tips en een meditatie. De meeste kinderen vinden dat heerlijk. Gun jij dit je kinderen ook? Schrijf je in en beluister GRATIS 3 MEDITATIES. Deze kennismaking is niet alleen leuk, maar ook geheel vrijblijvend. 

Warme groet,

Onne

Vader van Walt en Thijs

4 Reacties

 1. info@praktijkhappylifestyle.nl

  Leuk Onne, ook erg herkenbaar bij onze oudste dat wakker worden aan het einde van de nacht.

  Antwoord
  • Sleepy Fox

   Beste Raymond, ik ben benieuwd of de meditaties daar iets in kunnen betekenen voor jullie oudste. Warme groet, Sleepy Fox (aka Onne)

   Antwoord
 2. wouterleplae@hotmail.com

  Dank je Onne voor dit inspirerend artikel. Onze 2de zoon Abel (we hebben drie jongens) kan heel moeilijk doorslapen vanaf 5u30. Hij wordt meestal wakker om naar het toilet te gaan, en vindt daarna zijn rust niet meer terug. Hoe kunnen we hem daar nog verder in ondersteunen?

  Antwoord
  • Sleepy Fox

   Hallo Wouter, fijn dat je het als inspirerend hebt ervaren. Als eerste wil ik je verwachtingen managen. Vanuit mijn optiek zijn er geen foefjes of trucjes die voor ALLE kinderen in het algemeen helpen.

   Feit dat je je vraag hier neerlegt wil wel zeggen dat er behoefte is naar een nieuwe kijk. Het vraagt van de ouder als eerste onthechten van het resultaat dat je ambieert. Laat de uitslag los. Zodat er fris naar de situatie gekeken kan worden.

   Is er qua energiehuishouding een grote noodzaak voor Abel (mooie naam trouwens) om die laatste uurtjes ook mee te pikken? Als Abel te weinig rust krijgt dan is de noodzaak groter.

   Ik weet niet hoe oud Abel is, maar als hij zelf stille ontspannen activiteiten (luisterboek in bed) kan doen op zijn kamer is daar niets mis mee volgens mij. Zolang hij de verantwoordelijkheid kan dragen om niet zijn broers wakker te maken. Dan is uit te proberen, afspraakjes maken en hem een keuze (beslissingsrecht en eigenaarschap over die afspraak) geven.

   Is hij een ochtendmens? Speelt dit in de zomer ook als het eerder licht is of pakt hij dan wel zijn slaap? Valt het nu in de winter meer op omdat we meer slaap nodig hebben?

   Kan er misschien een timerlampje aan vanaf 05:30 uur. Vind hij het spannend om in een stil huis als ‘laatste’ te gaan slapen? Kan je hem ’s avonds als jullie naar bed gaan even laten plassen, zodat de blaas net ietsjes leger is? Kun je de dag van morgen voorbespreken en echt aangeven wat het ochtendritueel is?

   Hopelijk kun je hier iets mee.

   Het is leuk om terug te horen wat je er mee hebt gedaan.

   Geniet ook (samen) van de meditaties.

   Groet, Onne

   PS. Met een icoontje op je smartphone van Meditaties-voor-Kinderen lijkt het alsof je een App hebt en kom je sneller bij de meditaties. 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.