fbpx

Help je kind beter slapen bij warmte

artikel

Over de hele wereld stijgt de temperatuur en elke zomer lijkt het warmer te worden. Een periode van een aantal warme dagen achter elkaar lijkt een steeds frequenter voorkomend fenomeen. Terwijl volwassenen, met name ouderen, moeite hebben om zich aan deze extreme omstandigheden aan te passen, is het voor kinderen nog uitdagender om te slapen bij warmte. 

Kinderen zijn zeer gevoelig voor de effecten van hitte, en dit kan een grote impact hebben op de slaap. De hitte kan het inslapen bemoeilijken en de slaapkwaliteit verminderen. Draaien, zweten, plakken en regelmatig uit bed komen is het gevolg. En dit kan uiteindelijk weer leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en verminderde cognitieve prestaties.

We zijn nog niet gewend aan deze hoge temperaturen

In regio’s waar lange periode van warmte of zelfs hittegolven niet vaak voorkomen, zijn mensen, inclusief kinderen, niet gewend aan dergelijke hoge temperaturen. Dit betekent dat hun lichamen en hersenen niet geconditioneerd zijn om ermee om te gaan, wat het nog moeilijker maakt om in slaap te vallen en een goede nachtrust te krijgen.

De hersenen regelen onze interne lichaamstemperatuur via het hypothalamus, dat is een klein gebied aan de basis van de hersenen. Wanneer de omgevingstemperatuur stijgt, werkt de hypothalamus harder om de interne temperatuur stabiel te houden. We blijven dan allerter, wakkerder en hebben moeilijkheden bij het in slaap vallen. Dit kost veel energie. 

Invloed op het lichaam

De effecten van hitte op het lichaam zijn divers en kunnen verschillende aspecten van de slaap beïnvloeden. Een daarvan is de structuur indeling die onze slaap kent, de cyclus van verschillende slaapstadia die we gedurende de nacht doorlopen. Hitte kan deze cycli verstoren, wat resulteert in minder diepe slaap en meer lichte slaap, evenals frequenter wakker worden gedurende de nacht. Dit kan bijdragen aan gevoelens van niet uitgerust zijn en vermoeidheid gedurende de dag.

Daarnaast kan oververhitting leiden tot uitdroging, wat op zichzelf al een negatieve invloed heeft op de slaap. Uitdroging kan leiden tot droge mond en keel, wat ongemakkelijk kan zijn en wakker worden kan veroorzaken. Bovendien kan het drinken van meer water om de uitdroging te compenseren leiden tot meer nachtelijke toiletbezoeken, wat de slaap ook weer verder kan verstoren.

Als je kind ligt te woelen in bed en de slaap niet kan vatten, omdat deze een verhoogde lichaamstemperatuur heeft kan dit ook leiden tot verhoogde hartslag en ademhaling. Dit kan de slaap verstoren en kan zelfs heel problematisch zijn voor kinderen met bestaande ademhalingsproblemen of hartcondities.

Tips voor beter slapen bij warmte

Het hoe is altijd het interessantste 🙂 daarom geven we je verschillende strategieën die jij als ouder of verzorger kunt gebruiken om je kind te helpen beter te slapen tijdens deze dagen.

Weersta de drang om de gordijnen of jaloezieën te openen op een prachtige zomerochtend en laat ze de hele dag gesloten. Dit voelt misschien tegenstrijdig, maar het zal helpen om de hitte overdag buiten te houden en de algehele temperatuur binnenshuis te verlagen. Zodra de zon ondergaat en de temperatuur ‘s nachts daalt, kun je ze openen om van de koele bries te genieten, maar zorg ervoor dat je ze weer sluit voor zonsopgang

Een kleine ventilator kan ook helpen om je kind ‘s nachts koel te houden. Bovendien bieden fans het extra voordeel van witte ruis om je te helpen slapen. Richt de ventilator niet direct op je kind zijn bed. 

Hoewel het verleidelijk kan zijn om naakt te slapen, zal het dragen van natuurlijke vezels in bed je kind helpen af te koelen door zweet van de huid te trekken. Kies voor katoenen of linnen pyjama’s en vermijd synthetische stoffen zoals polyester of nylon die je waarschijnlijk ‘s nachts heter zullen laten voelen. 

Voor die zwoele zomernachten waarin je kind gewoon niet kan slapen, zweren sommige ouders bij het gebruik van koelmatten om hun kinderen te helpen slapen. Een beetje anders, maar volgens velen kan het een gamechanger zijn! Ja, ze zijn ontworpen met je huisdier in gedachten, maar houd vol… De gel formule creëert een verkoelend effect dat net zo goed werkt voor kleine mensen en zelfs voor volwassenen. De gel werkt overigens beter dan de waterversies. Voor directe verlichting van de hitte, leg gewoon de gelmat op je normale matras en je kind kan genieten van een koele nachtrust.

Hoe reageer jij op warmte?

Hoewel we de weersomstandigheden niet kunnen beheersen, kunnen we natuurlijk wel bepalen hoe we op hen reageren. Door je bewust te zijn van de uitdagingen die deze warme dagen kunnen opleveren en proactief te zijn in je reacties, kan je de impact op de slaap en het algemeen welzijn verminderen. En hoewel zwetend en draaiend in bed liggen moeilijk kan zijn, bieden deze nachten ook de mogelijkheid om nieuwe routines te ontdekken en te leren hoe we onze lichamen kunnen ondersteunen in verschillende omstandigheden.

Uiteindelijk is het super belangrijk om je kind te helpen begrijpen dat het normaal is om zich anders te voelen als de temperatuur stijgt. Door open en eerlijk te zijn over de uitdagingen van deze warme dagen en nachten, kunnen we onze kinderen helpen om hun ervaringen te accepteren en hen te leren hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen in verschillende weersomstandigheden. In dit proces kunnen we hen niet alleen helpen om beter te slapen bij warmte, maar ook om veerkrachtige en adaptieve individuen te worden die klaar zijn om elke uitdaging die op hun pad komt, aan te gaan.

De Afkoelen na een super warme dag meditatie – NIEUW

Natuurlijk hebben wij ook ingespeeld op deze warme dagen. Speciaal voor de ouder en kind die nu moeite heeft met in slaap vallen staat er een super nieuwe meditatie klaar. In deze meditatie wordt je kind tijdens een avondwandeling geholpen door de ademhaling, koele gedachten, watermagie, het maanlicht en een afkoelende regenbui om tot rust te komen en uiteindelijk de slaap te vatten. 

Groet, Onne