fbpx

Ik slaap er nog een nachtje over

artikel

Het is donker. Om mij heen zitten vier mannen. Ik ken ze niet. Langs mij knappert het vuur de houtblokken tot zwarte kool. De warmte van de vlammen straalt tegen mijn rechterbeen. Mijn linkerbeen is koud. Het is vrijdagavond en ik ben bij een mannencirkel. Vijf mannen, vuur, geen vrouwen, geen alcohol. Maar mannen en goede gesprekken.

Na een korte introductie gaan de gesprekken al snel de diepte in. Er wordt geluisterd, er worden veel vragen gesteld, er wordt gereflecteerd, geconfronteerd en gelachen.

Druk ervaren

Ik hoor herkenbare verhalen over uitdagingen, lessen die steeds weer gepresenteerd worden door het leven, over vader-zoon relaties, over werk-thuis balans of onbalans, over weglopen van je problemen, over het leven aankijken. Maar bovenal hoor ik dat alle mannen druk ervaren. Druk in te weinig tijd. Druk in te veel doen. Druk in te veel moeten. Druk in hun hoofd. Druk met wat echt belangrijk is. Druk met wat helemaal niet belangrijk is. Druk, druk, druk.

Het mooie van deze mannencirkel is dat het niet om jou gaat. Het gaat om de ander zijn verhaal. En als we naar huis gaan aan het einde van de avond is het klaar. De verhalen blijven bij het vuur.

Ratio en gevoel werken samen

Nu ben ik vader. 37 jaar en met trots kan ik zeggen dat ik goed kan reflecteren. Mijn ratio en mijn gevoel werken goed samen. Dat was wel eens anders. Eigenlijk kan ik zeggen dat ik al drie burnouts heb gehad voor mijn 32-ste. Maar eigenlijk kwam dat omdat ik niet op mijn pad zat. Nu. Een eigen gezin, eigen onderneming en doen waar ik echt goed in ben sta ik op mijn pad. Hoe ben ik hier gekomen? Door mijn mindset!

Ik, als vader, doe mijn best om mijn kinderen dat mee te geven waar ik zelf jaren over heb gedaan om het te leren. Zelfreflectie, persoonlijke ontwikkeling, liefde en iets doen met je talenten waar je een goed gevoel van krijgt.

Het doet me pijn om te horen dat een van de mannen van de mannencirkel zijn inmiddels overleden vader wil vergeven maar dat het hem niet lukt. Hij komt er met zijn gevoel niet bij. Zijn verstand wel. Die heeft het al vaak geprobeerd. Maar het levert niets op. De onrust blijft. Vergeven doe je namelijk vanuit je hartsgevoel.

Mediteren is een vaardigheid voor het leven.

Voor mij is meditatie een belangrijke onderdeel geweest om te worden wie ik nu ben. Een man die eerlijk naar zijn gevoel kan kijken en kan luisteren naar zijn verstand. En die zijn intuïtie durft te volgen om te komen waar hij wil zijn. Leven vanuit mijn kern is voor mij enorm belangrijk. Dit probeer ik mijn kinderen voor te leven en mee te geven. En een van de manieren waarop ik dat doe zijn de meditaties-voor-kinderen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Mediteren is een vaardigheid voor het leven.

We sluiten de avond af. Het vuur dooft langzaam. De gesprekken zijn nog lang niet afgelopen. Ik gooi nog een blok (nee geen olie) op het vuur en vertel wat ik doe als ik een probleem niet opgelost krijg. Ik vertel dat ik dan tegen mezelf zeg dat ik nu heerlijk mag gaan slapen en dat ik erop vertrouw dat mijn slaap mij de antwoorden zal geven. Ik besluit dan: ‘Morgenochtend weet ik de oplossing’.

‘Dat is een toffe manier om je antwoorden te vinden’ zegt een van de mannen.   

Ja, het werkt. Probeer het maar uit. Ik slaap er nog een ontspannen nachtje over.

Warme groet,

Onne

Papa van Walt en Thijs