fbpx

Ken jij al deze voordelen van mediteren al?

artikel

Steeds meer volwassenen en kinderen ontdekken de voordelen van mediteren. Niet alleen thuis, maar ook professionals zoals therapeuten, docenten en activiteitenbegeleiders die met kinderen werken maken er steeds meer gebruik van. De kans is dan ook groot dat jouw kind er vroeg of laat ook mee te maken krijgt. In deze blog lees je waarom dat goed nieuws is voor jouw kind. Dit zijn de voordelen van mediteren: 

Verminderde stress en angst

De hersenen van kinderen zijn in ontwikkeling en stress heeft hier een zeer negatieve impact op. De grootte, de functie en de structuur van hersenen verandert zelfs door stress! In dit TEDEd filmpje leer je hier meer over (Engelstalig). Spoiler: Meditatie en beweging zijn de belangrijkste oplossing. 

Je kind kan stress ervaren door bijvoorbeeld relatieproblemen van ouders, een ernstige ziekte of ongeval (in hun omgeving), ruzie, gezinsuitbreiding, het gevoel te hebben niet goed genoeg te zijn op school, geweld of een verhuizing. Stress zorgt er vaak ook voor dat je kind niet goed kan slapen. 

Het is dus belangrijk om tijdig stress en angst bij je kind te verminderen. Met meditatie leert je kind om gedachten zoals angst en zorgen te accepteren en de wereld weer zien zoals deze echt is.

Verhoogde sociale betrokkenheid

Je kind leert om positiviteit aan te trekken, waardoor je kind zich weer meer verbonden gaat voelen met anderen en leeftijdsadequaat empathischer zal reageren. De verhalen in de meditaties helpen je kind om zich meer afgestemd te voelen op familie, vrienden en andere naasten. 

Verbeterde focus en geheugen

De meditaties helpen je kind zich beter te concentreren doordat de bloedtoevoer naar de hersenschors wordt vergroot. Dit is het gebied dat verantwoordelijk is voor een gezonde aandachtsspanne en het vasthouden van informatie. Handig voor op school! 

In dit artikel van Forbes lees je 7 manieren waarop meditatie je hersenen daadwerkelijk kan veranderen. (Tip: je kunt het artikel vertalen door op het artikel op de rechtermuisknop te drukken en ‘Vertalen in het Nederlands’ te kiezen). 

Verhoogde creativiteit en probleemoplossend vermogen

Door de meditaties leert je kind om de ruis van alle dag weg te filteren waardoor het beter kan afstemmen op de creatieve gebieden in de hersenen. Het probleemoplossend vermogen wordt daardoor vergroot. 

In dit artikel lees je in de eerste alinea over wat de Walt Disney Company deed om tot nieuwe ideeën en doorbraken te komen. Het zal je niet verbazen: meditatie en mindfulness. 

En in dit artikel lees je dat focus, geduld, kalmte, helderheid, inzicht en perspectief te bereiken is met meditatie. Dit is weer nodig om je brein in topconditie te houden, waardoor je leer/werkprestaties toenemen. 

Beter sturing geven aan gevoelens

Door de Meditaties-voor-Kinderen met enige regelmaat te beluisteren zal je kind meer sturing kunnen geven aan gevoelens. Een thema dat vaak terugkomt in de meditaties is bijvoorbeeld het vergroten van het zelfvertrouwen. Dat je goed bent zoals je bent. Voelen welke gevoelens je op dat moment hebt. Ontspannen. Loslaten. 

Een betere nachtrust

Door de combinatie van lichaamsbesef, ademhalingstechnieken en de verhalen komt je kind in een ontspannen staat van zijn. Dat is een goede basis voor het met meer rust in slaap vallen. Of dat nou tijdens de meditatie is of kort daarna. Je kind zal een diepere en rustige slaap ervaren en in de ochtend weer fris opstaan. 

In dit filmpje legt Deepak Chopra, een van de belangrijkste leraren die de oosterse wijsheden doorgeeft aan de westerse wereld,  in 3 minuten uit hoe de hersenactiviteit verandert bij het in slaap vallen en welke invloed meditatie daarop heeft. 

Verbeterd humeur en welzijn

De hierboven genoemde voordelen dragen ook bij aan het verhogen van het algemene welzijn van je kind. Het zijn ingrediënten om lekker in je vel te zitten. Wie lekker in zijn vel zit, zal eerder een goed humeur hebben. En dat is weer fijn voor iedereen in zijn/haar omgeving. 

Gun jij jouw kind ook meer ontspanning en geluk? 

Na het lezen van al deze voordelen denk je misschien ‘goed hoor, maar hoe krijg ik mijn kleine stuiterbal zo ver dat hij/zij gaat mediteren?’

Wij hebben Meditaties-voor-Kinderen opgericht om kinderen te helpen om ontspannen in slaap te kunnen vallen. Kinderen die daar normaal moeite mee hebben. We hadden namelijk zelf zo’n kind (we hebben hem gelukkig nog steeds, maar hij valt nu wel goed in slaap). Onze oplossing gunde we andere ouders en kinderen ook, daarom hebben we dit platform opgericht. In het eerste jaar hebben we al meer dan 1000 gezinnen mogen helpen. Dat is zo fijn! We krijgen dan ook veel mooie berichten in onze inbox.

“De wondere waterval is hier de favoriet van de drie. Maar als ouder vind ik alle meditaties heel fijn! Ze werken echt super. Na een zoektocht zijn deze meditaties waar onze dochter zelf om blijft vragen.” – Marja – 

Om te kijken of de meditaties ook wat voor jullie zijn, kan je de app downloaden en een account aanmaken. Daar kan je al gratis meditaties beluisteren. Super toch! Onbeperkt mogen jullie zo vaak luisteren als je wilt. Wil je álles beluisteren bevestig dan een abonnement en geniet van de proefperiode van 7 dagen.

We wensen jullie veel ontspannen avonden

Onne & Hilde