fbpx

Een kinderboek met een boodschap

GASTBLOG

SINT-MICHIELSGESTEL/GEMONDE – Twee inwoners van de gemeente schreven onlangs een kinderboek. ‘Een thuis voor Muis’ van Yvonne van Haaren uit Gemonde gaat over opgroeien in een vreemde omgeving, terwijl Onne Kierkels uit Sint-Michielsgestel met ‘De overweldigende avonturen van Sleepy Fox’ wil bijdragen aan de emotionele ontwikkeling van kinderen en de dialoog tussen ouder en kind. De twee gaan met elkaar en met de Brug in dialoog. “Uiteindelijk willen we dat kinderen en ouders met elkaar in gesprek gaan.”

Door Wim Poels

De drang om een prentenboek voor kinderen te schrijven komt niet uit het niets. Onne en Yvonne hebben allebei zelf kinderen. En allebei liepen ze tegen zaken aan die kind en ouder samen zouden moeten bespreken. Hoe kun je dat beter doen dan in de vorm van een kinderboek met korte verhalen, die ouders aan hun kroost kunnen voorlezen en naar aanleiding waarvan ze samen in gesprek kunnen gaan?

In het geval van Onne is er sprake van een zoon die lang moeite had met in slaap vallen. Hij moest ’s avonds de ervaringen van de dag verwerken, het was onrustig in zijn hoofd. Onne heeft als online-ondernemer en ontwerper zelf een nooit stilstaand creatief brein en bedacht een oplossing. Hij ging meditaties schrijven: verhalen om kinderen tot rust te brengen, met unieke, rustgevende pianomuziek eronder. Ze helpen de kinderen bij het ontspannen in slaap vallen. In de verhalen krijgen de kinderen ook handvaten om hun dagelijkse ervaringen te verwerken en in het reine met zichzelf te komen. Ze zijn een succes, inmiddels volgen al zo’n 4000 kinderen de meditaties. In 2017 nam hij zich voor op basis van die verhalen binnen vijf jaar een kinderboek te schrijven. ‘De overweldigende avonturen van Sleepy Fox’ is een soort heroes journey geworden, een reis door een wereld die Onne zelf bedacht heeft.

Yvonne is sinds acht jaar netwerkpleegouder van twee eigen kleinkinderen. Zelf heeft ze ook nog betrekkelijk jonge kinderen, het leeftijdsverschil was niet zo gek groot. Met haar boek ‘Een thuis voor Muis’ probeert ze begrip te kweken voor de situatie van pleegkinderen. “De wens een kinderboek hierover te schrijven leefde al langer”, vertelt ze. “Maar het gezin ging voor, daar stak ik mijn tijd in. Het idee bleef sudderen en na wat probeersels kreeg het steeds meer vorm.” Uiteindelijk koos ze voor een muis die opgroeit in een pompoen. Als die verloren gaat, verdwijnt ook de vader van Muis en wordt hij in een ander gezin opgenomen. Dat heeft impact op zijn leven. Wennen aan een nieuwe plek, het gevoel dat je anders bent.

Het gebeurt natuurlijk vaker, maar ook in dit geval kozen beide auteurs voor een dier als hoofdpersoon. “Ik ben gewoon uitgegaan van het logo van de meditaties: Sleepy Fox”, stelt Onne nuchter vast. “Dieren helpen bij het prikkelen van de fantasie. Als je mensen gebruikt, krijg je te veel te maken met identificatie. Alleen al de keuze tussen een jongetje of een meisje: bij een vosje maakt het minder uit of het een jongetje of meisje is.” Daarbij kun je dieren eigenschappen toedichten. Sleepy, die in de Dassenburcht woont, is zachtaardig, vriendelijk, gevoelig, eigenwijs, avontuurlijk en fantasierijk. Al kan hij ook boos worden. “In mijn boek komt ook een vos voor, dat is juist een beetje een slechterik”, vertelt Yvonne. “Dieren spreken kinderen aan. Ik heb overwogen Muis bij een andere diersoort op te laten groeien. Maar een ander kleurtje leek me bij nader inzien voldoende. Hij is oranje. Muizen zijn vooral heel bezig. En leuk om te tekenen.”

Voor Yvonne was dat laatste belangrijk, zij tekent graag en verzorgde haar eigen illustraties. Onne werkte samen met een co-auteur, Angelique Heijnen en een illustrator, Pjotr van Kan. Pjotr ontwerpt in het dagelijks leven voor grote festivals. “Eigenlijk vertelt hij het verhaal in beeld. Dat versterkt elkaar enorm”, meent Onne.

Voorlezen gebeurt meestal voor het slapen gaan. Hoofdstukken moeten daarom niet te lang zijn en een afgerond verhaaltje vormen. Met een cliffhanger. “Maar niet te spannend”, waarschuwt Onne, “een kind moet wel gerustgesteld in slaap kunnen komen.” Yvonne sluit zich daarbij aan.

Wat beiden vooral willen is het gesprek tussen ouder en kind op gang brengen. Een prentenboek met verhalen is een kapstok, maar het uiteindelijke doel voor de twee is ouders en kinderen met elkaar over de inhoud van het boek te laten praten. Er komen vergelijkbare thema’s aan de orde. Vragen als ‘wie ben je?’, ‘wat is thuis?’ zijn universele onderwerpen. Misschien wel de belangrijkste boodschap die Yvonne en Onne mee willen geven aan kinderen en ouders is dat ze er mogen zijn zoals ze zijn.
Dat je zelf kinderen hebt, helpt. Al is het niet noodzakelijk om een goed kinderboek te schrijven. “In ieder geval moet je van kinderen houden en je in hen kunnen verplaatsen”, denkt Yvonne. Onne: “Het kind moet nog in je zitten.” Toch hebben de twee hun boek aan hun kinderen/kleinkinderen voorgelegd om te kijken wat ze er van vonden. “Hun mening was altijd beglangrijk en veranderden soms de look en feel van verhaal of illustratie”, aldus Onne. Voor Yvonne was dat aanleiding het einde aan te passen. “Aanvankelijk was dat open. Ik dacht dat kinderen dat zelf wel konden invullen. De kleinkinderen vonden het een mooi boek, maar wilden wel weten of Muis zijn vader nog zou zien. Uiteindelijk heb ik ze daarom toch bij elkaar laten komen.”

‘De overweldigende avonturen van Sleepy Fox’ is bedoeld voor kinderen van 6 tot 10 jaar en te bestellen via meditatiesvoorkinderen.nl. Het boek van Yvonne, dat zich richt op kinderen van 4 tot 7, is gereed voor de drukker. Ze geeft het uit in eigen beheer. Het prentenboek ‘Een thuis voor Muis’ (A4 formaat in full colour) is tot 20 april vooraf te bestellen via thuisvoormuis@gmail.com. Yvonne hoopt zo een realistische inschatting van de oplage te kunnen maken.

Yvonne van Haaren

Onne geeft zijn boek aan zijn kinderen