fbpx

Wat is meditatie?

artikel

Er zijn veel misvattingen over mediteren.  Het zijn de volwassenen die deze misvattingen maken. Niet de kinderen. Maar wat is meditatie dan?

In dit artikel probeer ik uit te leggen wat meditatie is en een aantal van die  misvattingen onderuit te halen. Zodat jij als ouder gewoon beslist dat mediteren goed voor de algehele ontwikkeling van je kind is. Niets zweverigs, gewoon helpend.

Als je als kind leert mediteren en dit als dagelijks onderdeel van je dag doet heb je als volwassene helemaal geen last van misvattingen. Jij als ouder kan je kind de kans geven om te leren mediteren en hem of haar een tool-for-life geven.

Het duurt geen jaren voordat het mediteren effect heeft

Mediteren kun je leren in een heel korte tijd. Als je met mediteren begint ervaar je direct de rust en ontspanning in je lijf. Als je stil gaat zitten en je focust je dan kan het niet anders dan dat dit ontspant. Je kunt focussen op je ademhaling, op de omgeving, op je lichamelijke gewaarwording of op gedachten.

Om te ontspannen laat je gedachten komen en gaan. Breng je aandacht terug naar waar jij op focust. Verwacht geen unieke ervaringen, verwacht niets.

Blijf je mediteren dan worden vanzelf de effecten merkbaar, zichtbaar en groter. Je kind wordt minder angstig of wordt kalmer in zijn gedrag. Uiteindelijk helpt mediteren ook bij het opbouwen van een positief zelfbeeld en een compassievolle(re) houding naar anderen. Mediteren heeft dus een kort en lange termijn effect.

Mediteren is niet zonde van je tijd

Als mediteren zonde van je tijd is dan is het nog niet duidelijk genoeg dat het belangrijk is om goed voor je eigen welzijn te zorgen. Veel mensen lopen op latere leeftijd vast in het leven omdat ze geen contact meer hebben met hun hartverlangens. Ze leven in hun hoofd, in de toekomst of bij negatieve mensen in het verleden. Ze zijn verwijderd van hun kern, een kern die je makkelijk kunt aanraken met meditatie.

Op enkele scholen geeft men kinderen geen na-blijftijd meer maar meditatietijd. Hierdoor laat men de kinderen weer stilstaan bij hun kern. Waar het op mijn gaat is dat kinderen door te mediteren werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Dat is nooit zonde van je tijd.

Mediteren is niet moeilijk

Mediteren is moeilijk wordt alleen maar gezegd door mensen die niet mediteren en dus geen ervaring hebben. Dat is de makkelijkste positie om commentaar te geven. Mediteren wordt moeilijk als jij het moeilijk maakt. Begin simpel door in stilte je te focussen op je ademhaling.

Mediteren is ook voor religieuze en spirituele mensen

Mediteren helpt ons om gewoon even die stilte in ons hoofd te ervaren. Om ons leven vol te leven en om te leren gaan met allerlei persoonlijke uitdagingen.

Het wordt gedaan door mensen van verschillende achtergronden, met verschillende religies of juist zonder religie.

Mediteren is ook voor verlichte mensen

Mediteren is niet zweverig. Soms kan een meditatie een bijzondere ervaring opleveren. Maar dit is meer uitzondering dan regel. Het heeft geen zin om teleurgesteld te zijn als je niets ervaart. De kracht van meditatie is juist dat het doorwerkt op je onderbewuste. Dit heeft als gevolg dat je mediterende kind compassievoller of milder kan gaan reageren. Ook een toename in het zelfvertrouwen, daadkracht en weerbaarheid kan worden ervaren.

Mediteren is afstemmen op de realiteit

Het echte doel van mediteren is niet ontsnappen aan maar juist afstemmen op de werkelijkheid. Je laat alle verhalen die je jezelf vertelt los en bent 100% in het nu. Het maakt niet uit of je wakker bent of niet. Het effect van mediteren werkt op het onderbewuste.

Dr. Wayne W. Dyer zei altijd ‘Leven bij het moment, in aanraking komen met je ‘nu’, is de kern van doelmatig leven. En de mensen die vooruitkomen in het leven zijn de mensen die actief de omstandigheden zoeken die willen en als ze die niet vinden, ze maken.

Start vandaag nog met mediteren. Download onze app.

Veel plezier

Groet, 

Onne