fbpx

De verrassende effecten van meditatie op mensen met een verstandelijke beperking

GASTBLOG

Dit is een gastartikel van Chava Herschel – orthopedagoog, gespecialiseerd in werken met mensen met een verstandelijke beperking, begeleider dagbesteding en eigenaar van Stichting ZO

Op zoek naar meditaties voor mijn eigen kinderen kwam ik op de website van Meditaties-voor-Kinderen terecht. Ik probeerde de kind meditaties thuis uit en het sloeg aan ☺. Lees hierover in het artikel Het verhaal van mijn twee hoogbegaafde, hoogsensitieve mediterende kinderen

Nu run ik een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking, waar wij dans, theater, atelier en muziek als activiteiten aanbieden. In de ochtend beginnen we vaak met dans, met de groep die dit wil. Met aansluitend wat stretchen en yoga-oefeningen, als daar behoefte aan is. 

Ik had al eerder ontdekt dat als er veel spanningen zijn bij onze deelnemers massages en rustige muziek hen goed helpt. 

Omdat deze meditaties bij mij thuis een hit zijn, heb ik het in de ochtend na het dansen bij mijn dagbesteding aangezet. Wat een mooie reacties! 

Een meisje dat vaak veel stress ervaart, mede door haar autisme, ging er heerlijk voor zitten en wilde ‘De Wondere Waterval’ keer op keer horen. Die dag heeft ze ‘De Waterval’ wel 4x (!) achter elkaar gehoord en ze was niet de enige die meedeed. 

Een andere dame nestelt zich in de zitzak, leunt met haar hoofd tegen een, van thuis meegenomen, kussentje en gaat dan helemaal op in de meditatie. Zo reageren ze een voor een op hun eigen manier op de meditaties. Het is ondertussen een vast onderdeel in ons programma geworden. 

We bieden dit niet alleen aan omdat de deelnemers het prettig vinden, maar ook omdat het letterlijk rust brengt in de groep. Soms komen ze met een ‘vol hoofd’ binnen, met zorgen en gebeurtenissen (overprikkeling) en dat heeft negatieve invloed op hun gedrag en dus invloed op de sfeer bij onze dagbesteding. 

Doordat sommige deelnemers zo positief reageerden op de meditaties heb ik hun ouders of woonbegeleiders hierover ingelicht. Bij verschillende woningen gebruiken ze de meditaties nu ook in de woongroep, overdag of bij het slapen gaan. Wat een zoektocht naar meditaties voor mijn kinderen wel niet te weeg kan brengen ☺. 

Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben last van overprikkeling: er wordt (te) veel van hen verwacht; ze worden overvraagd; veel indrukken van de dag zijn overweldigend voor hen, doordat ze het niet begrijpen of hun prikkelverwerking trager of anders verloopt. Overprikkeling zorgt voor stress, lichamelijke klachten, negatief gedrag, verslavingen, etc. 

Meditatie is een goed middel om hen tot rust te laten komen. Deze meditaties passen prima bij hun leefwereld, het is niet te kinderlijk, rustig, duidelijke structuur, niet te lang en niet te kort, mooie muziek, misschien begrijpen ze de woorden niet altijd, maar de sfeer van de meditaties is voor hen genoeg om rustig te worden. 

Wij vinden het een verrijking voor onze dagbesteding.

Chava Herschel

Stichting ZO Dagbesteding

Uitnodiging

Ben jij een professional en heb jijzelf ook een werkplek waar de meditaties goed tot zijn recht zouden kunnen komen? 

We hebben een speciale dienst voor professionals neergezet waarmee de professional zijn klanten/cliënten extra kan ondersteunen naast het regulieren werk en daardoor nog betere resultaten kan behalen samen met het kind. We nodigen je daarom uit om partner te worden van Meditaties-voor-Kinderen en onbeperkt gebruik te maken van de meditaties. Bekijk hier de dienst.

Warme groet,

Onne & Hilde