fbpx

Hoogbegaafde hoogsensitieve kinderen hebben vaak wat extra’s nodig

GASTBLOG

Wij zijn met z’n vieren thuis, met een jongen van 9 en meisje van 8. Beiden speciale kinderen (maar dat zegt elke moeder natuurlijk 😉 ). Helaas zijn ze zo speciaal dat ze ander onderwijs nodig hebben, ze passen niet in het reguliere onderwijs. Ze zijn uitzonderlijk hoogbegaafd. Voordat onze oudste was getest, met dit als resultaat, wist ik weinig van hoogbegaafdheid af. Ik dacht alleen maar, dat het handig was als je kind goed kon leren. Maar niets is minder waar!

De waarheid over hoogbegaafde hoogsensitieve kinderen

Hoogbegaafde kinderen kunnen helemaal niet persé goed leren, ze hebben veel meer extra’s nodig in het onderwijs en ook in hun opvoeding. Alle hoogbegaafde mensen zijn hoogsensitief (of prikkelgevoelig). Dat betekent bijvoorbeeld dat ze alles heel intens ervaren, de prikkels komen veel ‘harder’ of intenser binnen dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn. Vaak denken ze ook veel meer en dieper na over de dingen die gebeuren, die ze horen of zien. Waardoor ze urenlang kunnen piekeren bijvoorbeeld. Doordat de prikkels zo intens zijn, reageren ze anders dan anderen verwachten en verloopt hun prikkelverwerking vaak anders. Ze hebben meer tijd nodig om alles te verwerken, een plekje te geven.

Dat geldt ook voor onze kinderen. Een periode ging het niet goed met de jongste, ze lag lang wakker, ze dacht na over de zin van het leven, had daar telkens vragen over. Ze had ook vragen over zichzelf, die ik pas had toen ik 14 was. Zij was 7 jaar! Poeh hee.

De oudste vindt het lastig om zijn lichaam goed te voelen, hij zit veel in zijn hoofd. Dit heeft weer consequenties voor het aanleren van alledaagse vaardigheden, dat vindt hij lastig. Met dit in gedachten ging ik op zoek. En toen kwam ik deze website met kinder meditaties tegen.

En hoe doen wij dat dan, dat mediteren?

Voor het slapen gaan, lig ik op het grote bed tussen de kinderen in, met de gordijnen dicht, het licht uit en de deur bijna dicht. De laptop staat ‘boven’ mijn hoofd. Allereerst gaan we de discussie met elkaar aan welke meditatie we kiezen. Het zijn twee verschillende kinderen, met een totaal andere smaak, dus het resultaat is meestal dat we gewoon 2 meditaties kiezen. In het begin liggen ze enorm te wiebelen, schuiven, geluiden te maken, etc. Gelukkig heeft Onne daar rekening mee gehouden en zorgt hij voordat de meditatie ‘echt’ gaat beginnen dat de kinderen de tijd krijgen rustig te worden. En na een tijdje merk ik dat ze rustiger worden en langzaam stiller. Van wiebelige krioelbeesten naast me, veranderen ze in rustige slome luiaards. Heel fijn. Ik geef meteen toe, het lukt niet altijd. Vaak willen ze me na afloop uitgebreid vertellen hoe hun waterval/vlinder/tuin/pad of vertrouweling er uit zag en waar ze in hun fantasie waren geweest. Daar geniet ik van.

Laatst had Onne een oproepje gemaild. Hij zocht nieuwe ideeën en tips voor de website. Mijn oudste en ik hebben met Onne gebeld. Het was wel grappig om zijn stem nu opeens ‘live’ te horen. Onne heeft ook uitgebreid met onze oudste gesproken. Dat was heel verhelderend, voor ons alle drie. Het leuke is dat wij nu onze tips terugzien op de website. Bijvoorbeeld de muziek ‘los’ bij de positieve affirmaties, zodat wij zelf onze eigen affirmaties kunnen bedenken, echt handig! In het gesprek met Onne gaf ik toe, dat ik zelf eigenlijk ook wel behoefte had aan meditaties, maar nog niet zover was. Hij heeft mij toen een goede tip gegeven, waardoor ook ik nu de stap heb genomen om zelf (zonder wiebelige kinderen naast me) te mediteren. Dat doet me goed.

Maar wat leveren de kinder meditaties ons op?

Het doet me ook goed om te zien wat het met de kinderen doet. We zijn net pas begonnen, maar het levert al wel resultaat. Ze komen minder vaak uit bed met piekergedachten en ze kunnen makkelijker hun adem gebruiken om rustiger te worden gedurende de dag. Waarschijnlijk brengt het nog meer. Doordat ik samen met de kinderen deze meditaties doe, heb ik opgemerkt welke meditaties goed werken bij het ene of het andere kind. Dat heeft mij weer inzicht gegeven in hun behoeften en wensen, dat is heel verhelderend. Buiten dat het een verrijking is, vind ik het gewoon ook leuk om samen te doen. Samen mediteren verbindt.

Chava, moeder van een jongen van 9 en een meisje van 8

Uitnodiging

Wil je ook de kinder meditaties horen en de resultaten zelf gaan ervaren? Om te kijken of de meditaties ook wat voor jullie zijn, kan je de app downloaden en een account aanmaken. Daar kan je al gratis meditaties beluisteren. Super toch! Onbeperkt mogen jullie zo vaak luisteren als je wilt. Wil je álles beluisteren bevestig dan een abonnement en geniet van de proefperiode van 7 dagen. Als je je inschrijft neem dan ook echt de tijd voor de meditaties. De meditaties zijn niet bedoeld om snel-snel tussendoor te ervaren.

Veel plezier.

Warme groet,

Onne