fbpx

Hoe het avondritueel een steeds groter drama werd

artikel

Een moeder vertelde me dat haar man elke avond zegt ”Laten we nog een Onne doen”. Hij heeft al 30 jaar moeite om in slaap te vallen en nu met de meditaties uit het platform ligt hij al snel te snurken. Hij vind het heerlijk.

“Dat is mooi”, zeg ik. “Ik heb niet echt rekening gehouden met dit bijeffect. De meditaties zijn eigenlijk bedoeld voor de kinderen, niet voor de ouders”. En we lachen samen.

Ik vraag hoe het gaat met haar dochter. Hoe het gaat met mediterend in slaap vallen. Voordat dit meisje de meditaties uit het platform beluisterde was er al veel gebeurd. Lees hieronder het verhaal van een moeder. Zij ging van creatieve oplossingen naar jezelf vastzetten. Van radeloos naar machteloos. En uiteindelijk naar de oplossing. Dit verhaal zal voor veel ouders herkenbaar zijn, al heeft iedereen zijn eigen versie hiervan.   

“Onze dochter van 6 jaar is zeer temperamentvol. Slapen is vanaf haar tweede een probleem. We hebben van alles geprobeerd. Naast haar in bed liggen was de oplossing. Blijkbaar had ze het nodig. Ik zag het als een eigen tijd momentje en mijn dochter kon lekker in slaap vallen. Prima voor mij. Fijn om haar die veiligheid te kunnen bieden. In het begin. Daarna werd de situatie anders.

Ze viel slaap in ons bed. Eerst had ze 5 minuten nodig, nu al bijna een half uur. Elke keer als ik opstond werd ze wakker. Klaarwakker. Om het hysterisch gillen te voorkomen bleef ik weer bij haar tot ze helemaal sliep. Daarna moest ik vaak ons zoontje nog naar bed brengen. Als mijn man aan het werk was kostte dit mijn hele avond. Dat brak me steeds meer op.

Om het langzaam af te bouwen en mijn dochter daar aan te laten wennen maakte ik een schema: Week 1 – 15 minuten bij haar liggen, Week 2 – 10 minuten bij haar liggen, Week 3 – 5 minuten bij haar liggen, Week 4 – 0 minuten bij haar liggen, Elke dag een sticker verdienen en na 4 weken iets leuks bij de speelgoedwinkel.

De minuten bij haar liggen waar niet het probleem. Maar zodra de tijd om was begon het drama. Ze probeerde van alles zodat ze maar mee naar beneden mocht. Dit gedrag kende we van haar helemaal niet. Zou ze bang zijn?

Maar we probeerde het schema een echte kans te geven. Onze grenzen te bewaken. Met als gevolg dat we de hele avond bezig waren haar opnieuw in bed te leggen. Ze trok figuurlijk van alles uit de kast. Ze klampt zich als een koala beer aan ons vast. Alle smoezen kwamen voorbij: van nog een keer moeten plassen, iets vertellen, ons missen, nog een afscheidsknuffel. En zelfs ons beschuldigen dat je als ouders je kind zo toch niet kon achterlaten.

Ik kon de slaapkamer nog niet uitlopen of ze stond na twee tellen weer naast me. Dit duurde vaak tot 23 uur. 100 x terugleggen in bed. Ze gaf niet op.

Intussen werd ik, als moeder, verdrietig. Ik vond het sneu. Mijn kleine meisje had nooit leren inslapen in haar eentje. Ze was bang. Ik voelde me radeloos.

Ik wilde niet dreigen met boos doen of een slotje op de deur. We willen gewoon dat ze leert alleen in slaap vallen en doorslapen.

En toen op een avond werd ik een paar keer heel boos. Ik verhief mijn stem, werd echt streng. Ik was er echt klaar mee. Ik schrok van mezelf. Dit wilde ik niet maar hopelijk voelde ze de grens. Ik voelde me ook een beetje bestolen van mijn eigen avonden. Ik moest mijn eigen grenzen ook bewaken. Ik kwam immers niet meer tot rust. Ik voelde me steeds machtelozer. Het avondritueel werd een steeds groter drama.

Daarna vroeg ik me af of het allemaal slechts manipulatie was van mijn dochter? Of toch niet? Wat als ze echt bang was?

En toen maakte ik kennis met Meditaties-voor-Kinderen.”

Dan loopt haar dochter langs. “En, welke meditatie vind je het leukst?” vraag ik haar. “De Wondere Waterval en De Schat”, zegt ze met een volle lach op haar gezicht. Ze ziet er uitgerust uit sinds de app van Meditaties-voor-Kinderen gebruikt.

Kip en ei

Het is goed om de oorzaak te kennen. De reden dat je kind niet kan slapen. Zodat je daarmee aan de slag kan gaan. Soms krijg je de oorzaak niet duidelijk. Soms is het gewoon een patroon geworden. Krijg je een kip-en-ei verhaal. Dan is het goed om het negatieve patroon te doorbreken en te vervangen voor een nieuw, positief patroon.

Er zijn natuurlijk ook oorzaken van het niet kunnen slapen, die niet op te lossen zijn met het luisteren naar een meditatie. Soms is er andere, specialistische hulp nodig. Maar met Meditaties-voor-Kinderen kun je zelf je kind op een laagdrempelige manier helpen om ontspannen in slaap te vallen.

Maak er vanuit de ontspanning een leuk moment van met je kind. Als je kind alleen wil mediteren is dat goed. Als je dit samen wilt doen met je kind is dat ook goed.

Ik nodig je uit om het in ieder geval een week lang, elke avond uit te proberen. Let goed op kleine veranderingen bij je kind. De veranderingen zijn de resultaten van deze methode. Welke resultaten dit zijn verschilt per kind.

Je kind kan in de App onbeperkt gratis 3 verschillende soorten meditaties uitproberen. Jullie kunnen ze zo vaak en zo lang beluisteren als jullie willen. Je hoeft alleen maar de link bij dit artikel te volgen, de app te downloaden en je naam en emailadres in te voeren. De rest wijst zich vanzelf aangezien je in de eerste week een aantal begeleidende mails ontvangt.

Klik op deze link, meld je aan en help je kind ontspannen in slaap te vallen

Kijk wat het met jullie doet. Gun je kind en jezelf die rust…

Warme groet, 

Onne