fbpx

4 VOORLEESTIPS waardoor je kinderen ademloos naar je luisteren

artikel

De ogen strak vooruit, de mond half open en dan die mimiek als kinderen meeleven met het verhaal, fantastisch! Ik vind het heerlijk om voor te lezen aan kinderen. Ademloos zitten ze te luisteren. Helemaal opgezogen in het verhaal. Het bracht me op het idee om dit artikel te schrijven. Met 5 voorleestips om kinderen ademloos te laten luisteren als JIJ voorleest. 

Bij het inspreken van Meditaties-voor-Kinderen gebruik ik deze technieken ook. Het voordeel van zelf voorlezen is dat je tijdens het avondritueel de relatie met je kinderen versterkt. Je kunt interactie stimuleren. En je krijgt meteen (non-verbale) feedback van ze.

Voorleestip 1: Varieer je stemgebruik

Zelfs een slecht verhaal kan toch heel fijn zijn om naar te luisteren, als je het goed verteld. Met je stem kun je veel bijdragen aan de beleving voor het kind. Varieer in klank, volume, intonatie, stilte, snelheid en dynamiek om zo de juiste toon te vinden die bij het verhaal past. Overdrijf gerust! Dat maakt het alleen maar boeiender om naar te luisteren.  

Voorleestip 2: Ontspan en neem de tijd

Zorg ervoor dat je ontspannen bent tijdens het voorlezen. Als je met je hoofd nog bij de klusjes bent die je zometeen nog moet gaan doen creëert dat een afstand, in plaats van verbinding met je kind. Haal een paar keer diep adem. En geef je over aan het moment. Geniet er bewust van. Bedenk je dat je kinderen over een paar jaar helemaal niet meer voorgelezen willen worden. Dan ga je deze fijne momentjes van verbinding weer missen. 

Zelf ontspannen zijn maakt het makkelijker om zelf ook mee te leven met het verhaal. En je kunt tip 1 beter toepassen. Hierdoor kun je de emoties zelf ook voelen en beter overbrengen aan je kind. En niet te vergeten: je wordt er zelf ook ontspannen van!

Voorleestip 3: Vraag feedback

Laatst kreeg ik feedback over de Meditaties-voor-Kinderen die ik inspreek. Van een professional die met hooggevoelige kinderen werkt. Zij vertelde dat deze kinderen het prettig vinden als de meditaties zijn ingesproken met sprankeling in de stem, als er een beetje prikkeling in zit. De meditaties zijn bedoeld om te ontspannen voor het slapengaan. Dus er moet een balans in zitten tussen ontspanning en prikkeling. Ze enthousiasmeerde me om hier nog meer gebruik van te maken. Die tip neem ik dus graag mee bij het inspreken van de volgende meditaties. 

Je kunt ook feedback krijgen van de kinderen die je voorleest. Zeg ze dat je nog beter wil leren voorlezen. Vraag ze daarna of er iemand is die nog leuker voorleest dan jij. Je partner/de juf? Wat doen zij anders? (Als je wil leren, zet dan je ego even opzij). 

Als dat nog te moeilijk is, kun je ook naar hun mimiek kijken tijdens het voorlezen. Veranderd hun mimiek als het verhaal andere emoties oproept? Dan leven ze mee met het verhaal. Bij onze jongste (nu 5 jaar) kun je goed aan zijn gezicht aflezen wat zijn emoties zijn. Als er iets naars gebeurt in het verhaal kijkt hij sip. Als het weer goed komt gaat hij weer stralen. Prachtig toch! Als je dat kunt oproepen mag je aannemen dat je het boeiend hebt verteld.

Voorleestip 4: Stel vragen aan je kinderen tijdens het voorlezen

Als je in de focus van het verhaal zit en een beleving aan het creëren bent, kijk dan af en toe naar je kinderen en ga in op hun mimiek. Stel een vraag aan ze die te maken heeft met het verhaal. Bijvoorbeeld: ‘Hoe zou jij het vinden als jij …?’ en ‘Hoe zou jij dat aanpakken?’ Luister naar het antwoord en ga daarna weer verder met voorlezen. Zo leer je meteen wat er in het hoofd van je kind omgaat. Krijg je een idee waar ze zijn in hun ontwikkeling. Ze denken vaak anders als volwassenen, dus de antwoorden kunnen heel verrassend zijn! 

In de meditaties doe ik dat ook. Al kan ik dan natuurlijk niet naar het antwoord luisteren. Het doel daarvan is om de kinderen te laten nadenken over hun eigen gevoelens en gedachten. Te reflecteren. Hun zelfvertrouwen te laten groeien.

Om te kijken of onze meditaties ook wat voor jullie zijn, kan je de app downloaden en een account aanmaken. Daar kan je al gratis meditaties beluisteren. Super toch! Onbeperkt mogen jullie zo vaak luisteren als je wilt. Wil je álles beluisteren bevestig dan een abonnement en geniet van de proefperiode van 7 dagen.

Veel plezier samen! 

Warme groet,  Onne 

PS – Een ouder die onlangs ons boek aanschafte stuurde ons dit berichtje: