fbpx

Hoe introduceer je meditatie bij kinderen?

artikel

Het is mogelijk om meditatie bij kinderen te introduceren als een manier om hen te helpen vaardigheden te ontwikkelen zoals focus, ontspanning en emotie regulatie. Kinderen kunnen zeker baat hebben bij het beoefenen van meditatie. Ze zijn er zelfs van nature heel goed in.

Het is wel belangrijk om meditaties aan te bieden aan je kind die passen bij de leeftijd en ontwikkeling van het kind en meditaties die aantrekkelijk voor hen zijn gemaakt. Daar leent onze app zich uitstekend voor.

De vraag is nu natuurlijk hoe je meditatie introduceert bij je kind? Hier zijn enkele tips om meditatie bij je kind te introduceren:

Korte sessie

Begin met korte sessies: Kinderen hebben een kortere aandachtsspanne dan volwassenen, dus het is belangrijk om de meditatiesessies kort te houden, misschien maar een paar minuten per keer. Wil je overdag beginnen kijk dan eens bij het programma Mindfulness de basis waarin korte sessies worden aangeboden. Wil je in de avond beginnen, dan is een lange sessie helemaal geen probleem.

Leeftijdsgeschikte technieken

Kinderen vinden het misschien ook gemakkelijker om technieken toe te passen waarbij beweging of sensorische invoer betrokken is, zoals geleide beelden of bewuste ademhalingsoefeningen. Álle slaapmeditaties zijn hiervoor geschikt.

Dit mag ook leuk zijn

Kinderen zullen eerder genieten van en zich bezighouden met meditatie als het wordt gepresenteerd als een leuke activiteit in plaats van als een karwei. Wij maken gebruik van verhalen, bijgeluiden en muziek speciaal gecomponeerd voor onze meditaties. Dit alles om het gebruiken en de ervaring voor kinderen leuk te maken. Je kan er ook voor kiezen om te starten met een hoofdstuk uit ons voorleesboek en vervolgens een bijpassende meditatie te beluisteren.

Wees als ouder geduldig

Het kan even duren voordat kinderen meditatie onder de knie hebben, en dat is oké. Moedig ze aan om te blijven proberen en geduld te hebben terwijl ze leren en groeien. Het gaat, om het proces, niet om het resultaat. 

Maar wat zeg je nu zelf tegen je kind

Het woord meditatie kan soms een beetje raar, misschien wel intimiderend klinken, vooral voor kinderen. Sommige kinderen hebben het idee dat meditatie iets is wat alleen volwassenen kunnen doen, of dat het te serieus of te moeilijk is voor hen om te begrijpen. Daarom gebruiken we ook vaak in plaats van “slaapmeditatie” het woord “ontspanningsverhalen”. Zo krijgen kinderen het idee dat het iets leuks en rustgevends is om naar te luisteren voordat ze gaan slapen. Door dit avontuurlijke verhaalidee kunnen ze zich ontspannen en hun geest tot rust brengen.

Door het gebruik van woorden zoals “ontspanningsverhalen” of een ander alternatief woord dat past bij deze jonge doelgroep, helpen we je kind de voordelen van slaapmeditatie te begrijpen en deze gemakkelijker te omarmen. Het is belangrijk om de juiste woorden te gebruiken die passen bij de leeftijd en het begripsniveau van het kind, zodat ze zich op hun gemak voelen en kunnen genieten van de ontspanning die het biedt. Dat is immers het doel.

Concrete voorbeeld tekst

Hé daar, kleine vriend! Wist je dat meditatie ook wel ontspanningsverhaal wordt genoemd en dat het een superleuke manier is om je beter te voelen, te ontspannen en je emoties beter te begrijpen? Het is echt waar! En het beste is dat dit voor kinderen net zo leuk en eenvoudig kan zijn als voor grote mensen. Dus, ben je klaar om er een uit te proberen? Het is een magische manier om je beter te voelen, en wie weet, misschien ontdek je wel een hele nieuwe wereld van avonturen in je eigen gedachten! Veel plezier!

Dat zijn al een paar concrete tips. Over het algemeen kan meditatie een waardevol hulpmiddel zijn om kinderen te helpen belangrijke vaardigheden en copingstrategieën te ontwikkelen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en het te benaderen op een manier die leuk is en past bij de ontwikkeling van kinderen. Wil je eerste wat meer info, lees dan hier wat meditaties is.

Registreer je account, login en ontdek diverse gratis meditaties in de app en geniet.

Warme groet

Onne en Hilde