In veel huishoudens is het een terugkerend fenomeen: ouders die hun kinderen aansporen om minder tijd voor een scherm door te brengen. Maar in de meeste gevallen blijkt dit een lastige opgave te zijn. Sterker nog, het kan leiden tot frustratie, onmacht en negatieve gevolgen voor de relatie tussen ouder en kind. Iets wat we als ouder natuurlijk liever niet hebben.
In een gezellige huiskamer zat Jaden, een energieke 12-jarige jongen, al urenlang helemaal opgeslokt door zijn tablet, gefascineerd door de wereld van zijn favoriete game. Zijn moeder Jenny, die al een tijdje met een bezorgde blik naar hem keek, vond het hoog tijd om in te grijpen. Met een vriendelijke stem zei ze: “Jaden, lieverd, laten we nu even stoppen met gamen en iets anders gaan doen, oké?”
Jaden keek een beetje geërgerd op en antwoordde met een zucht: “Maar mam, waarom moet ik altijd stoppen? Dit is het enige wat ik echt leuk vind om te doen, en ik weet niet wat ik anders moet doen als ik niet mag gamen.”
Jenny, vastberaden maar met een begripvolle blik, besloot de tablet van Jaden af te nemen en zei: “Kom op, lieverd, er zijn genoeg andere leuke dingen om te doen. Laten we samen iets anders bedenken, oké?” Jaden, duidelijk gefrustreerd, stond op en trok zich terug in zijn kamer zonder nog iets tegen zijn moeder te zeggen.
In huis hing een gespannen sfeer, en zodra Jenny even niet oplette, slaagde Jaden erin om stiekem een ander scherm te pakken en zijn game-avontuur voort te zetten.
Wat is het effect van te veel schermtijd?
Schermtijd heeft een aanzienlijke invloed op de slaapkwaliteit van je kind, waarbij diverse factoren een rol spelen. Hieronder bespreken we enkele factoren maar de lijst kon zo veel langer zijn:
- Ten eerste zorgt blootstelling aan blauw licht, dat door elektronische apparaten wordt uitgezonden, voor een vermindering van de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dit verstoort het slaap-waakritme en leidt tot moeilijkheden bij het in slaap vallen.
- Ten tweede kan de inhoud van het schermgebruik, zoals opwindende of angstaanjagende beelden, de alertheid van het kind verhogen, gedachten op hol brengen en het ontspannen voor het slapengaan bemoeilijken.
- Tot slot kan overmatig schermgebruik ten koste gaan van belangrijke bedtijd routines en fysieke activiteit, wat eveneens een negatieve impact heeft op de slaapkwaliteit.
Verschillende studies hebben aangetoond dat een verminderde slaapkwaliteit geassocieerd is met problemen in cognitieve functies, emotionele regulatie en algemeen welzijn bij kinderen.
Het is dus cruciaal om de schermtijd van je kind in, met name de avonduren in balans te houden. Met name om een gezonde slaapkwaliteit te bevorderen. Als er al sprake is van moeite met in slaap vallen dan is het natuurlijk super belangrijk om hier serieus naar te kijken samen met je kind. Laten we eerst eens kijken waarom je kind zo lang achter een scherm zit, alvorens we tot een mogelijke oplossing komen.
Wat zit er achter het gedrag
Het voorbeeld van jaden hierboven laat zien dat het beperken van schermtijd niet altijd het gewenste effect heeft. In plaats van te focussen op de hoeveelheid tijd die kinderen doorbrengen voor een scherm, is het belangrijk om te kijken naar de achterliggende boodschap van het kind. Waarom brengt je kind zoveel tijd achter een scherm door? Wat maakt dat je kind dat zo graag wil doen? En wat is je kind nu eigenlijk aan het doen?
Soms kan het zijn dat kinderen zich vervelen en op zoek zijn naar een manier om hun tijd te doden. In dat geval is het belangrijk om alternatieven te bieden die ook leuk en uitdagend zijn, zoals sporten, knutselen of spelletjes spelen. Andere alternatieven zijn taakjes in het huishouden, niet onbelangrijk, soms uitdagend en meestal niet leuk om te doen voor je kind.
In andere gevallen kan het zijn dat je kind juist veel tijd achter een scherm doorbrengt omdat deze zich daar comfortabel en veilig voelt. Misschien vind je kind het lastig om sociale contacten te leggen of heeft het behoefte aan een ontsnapping aan de dagelijkse stress.
Zoeken naar een nieuwe balans
In plaats van te focussen op het beperken van de schermtijd, kan het ook waardevol zijn om te kijken naar de achterliggende redenen en behoeften van het kind. Door samen te zoeken naar alternatieven en te praten over de gevoelens en wensen van het kind, kan er een betere band worden opgebouwd tussen ouder en kind en kan er meer begrip en ondersteuning worden geboden.
Zo kan er worden gewerkt aan een gezonde balans tussen schermtijd en andere activiteiten, zonder dat de relatie tussen ouder en kind onder druk komt te staan.
We nodigen je uit om de tips uit dit artikel ter harte te nemen en samen met je kind uit te proberen. Ga op zoek naar de achterliggende redenen van hun schermgebruik en werk samen aan een gezonde balans tussen schermtijd en andere activiteiten. Mocht je kind moeite hebben met in slaap vallen of een slechte slaapkwaliteit ervaren, overweeg dan om de app ‘Meditaties-voor-Kinderen’ te proberen. Deze soort meditaties vind je in de app De app kan je kind helpen om ontspannen en rustig de nacht te beleven, wat bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit en algeheel welzijn. Registreer hier je account. Gun je kind een goede nachtrust en ontdek samen de voordelen van minder schermtijd en meer balans in het dagelijks leven.