fbpx

Huh! Meditatie is toch voor verlichte spirituele mensen?

artikel

‘Meditaties-voor-kinderen? Meditatie is toch zo zweverig, dat is toch alleen voor verlichte spirituele mensen?’ ‘Denk je nu echt dat mijn kind rustig gaat zitten?

‘Ja, dat denk ik’

Er valt een ongemakkelijke stilte.

‘Oke, je kind zal niet meteen 100% stilzitten, maar wel heerlijk liggen in bed en met gespitste oren naar het verhaal luisteren.’

‘Ik geloof er nog niets van.’

Jij als ouder hoeft enkel te beslissen om meditatie een echte kans te geven. Je wilt toch ook dat je kind ontspannen in slaap valt?

Ja, dat zou fijn zijn!

Nou, doe het voor je kind. Geef hem die vaardigheid van mediteren mee.

‘Ja’ zegt ze met nog niet overtuigde stem.

‘Oke, er is vanuit de ouders in eerste instantie een beetje begeleiding nodig. En wat kennis rondom ‘spiritualiteit en meditatie’. Gewoon om je kind te laten voelen dat je het meent.’

‘Vertel’

‘Na het invullen van je emailadres op de website kun je 3 meditaties ervaren op het platform. Je krijgt de kans om je kind meditaties te laten ervaren voor het slapengaan.

‘En dat werkt’

Ja, zekerst met die begeleiding van jou en een beetje voorkennis.

‘Oke, wat is de link?’

Ik zal het uitleggen waarom ik zo overtuigd ben dat meditaties-voor-kinderen ook voor jouw kind werkt. Laten we beginnen en je ‘bijspijkeren’ rondom spiritualiteit en meditatie aangezien dit niet alleen voor verlichte spirituele mensen is. Oja, misschien moet je sommige teksten twee keer lezen om ze goed te laten inwerken op je brein. Neem er de tijd voor.

Wat is spiritualiteit in deze tijd?

Voorheen (lees de afgelopen 200 jaar) werd spiritualiteit gezien als iets wat groter is dan onszelf. In veel gevallen dacht men aan een ervaring opdoen die je boven de gewone werkelijkheid laat uitstijgen.

Tegenwoordig gaat spiritualiteit over transformeren oftewel van vorm veranderen. Iets was eerst zo, volgens jou werkelijkheid, en nu wil je iets anders want het klopt niet meer. Een houding die je op elke hoek van de straat tegenkomt. En dat komt omdat we leven in een tijd van transformatie.

Spiritualiteit zit altijd al in ons allen

Veel mensen willen het anders. Ze zijn niet meer tevreden hoe het gaat. Hoe de dingen geregeld zijn in het land waarin je woont, op de school waarop je kinderen zitten, in de relatie waarin je zit. Ze willen een andere vorm omdat het niet meer klopt. Het klopt niet meer omdat het wringt. De vinger erop leggen is voor vele moeilijk. Maar ik zal je een andere startpunt geven.

We zijn geen mensen die spiritualiteit willen ervaren. We zijn gewoon spirituele wezens in een menselijk lichaam.

Begrijp dat, accepteer dat en wees je daar altijd bewust van. Dat alleen al weten geeft ontspanning. En met die kennis zie je weer nieuwe perspectieven die dichter bij je kern liggen.

Spiritualiteit in het dagelijks leven

Oke, nu je weet dat je een spiritueel wezen in een menselijk lichaam bent roept dat dé vraag op.

Hoe zorgen je ervoor dat je van vorm veranderd op de levensgebieden die er voor jou toe doet?

Denk dan aan werk, relaties, geld, gezondheid, voeding en ga zo maar door. Voor elk mens is dat anders. Transformatie is een persoonlijk proces dat zich ontwikkeld als jij er klaar voor bent. *Uiteindelijk zal iedereen het transformatieproces doormaken, omdat het iets is wat de hele aarde betreft. Hoe bewuster en actiever je hierin staat, hoe gemakkelijker en sneller je deze ervaring zult doormaken.

Zoals confucius uit China ons al eeuwen geleden wist te vertellen: ‘Het doet er niet toe hoe langzaam je gaat, als je maar niet stopt.’

Ga opzoek

Ga op zoek naar de drijfveren van je hart. (Die vind je volgens mij bij de talenten van het kind dat altijd in je zit). Wat leer je van deze drijfveren en wat probeer je te ervaren? Beslis dat je op een keerpunt staat, sta open voor aanwijzingen en signalen die er al zijn. En maak die keuze. En stel je dan de vragen die je verder op gang helpen en meer inzichten geven. Laat nieuwe ervaringen toe en geniet van de vernieuwde energie. Vertrouw met de volle 100% aandacht en je gevoel erop dat deze nieuwe ervaringen je meer in lijn brengen met de bedoelingen die je hart met je heeft. Dan vind je als vanzelf je oplossing en de volgende stappen. Als je maar niet stopt.    

Inspiratie

Enkele concrete acties om je te inspireren tot verandering heb ik gebundeld: Ga echt biologisch en vaker vegetarisch eten. Reinig hiermee je lichaam en voel je gezonder. Help de aarde hiermee ook omdat er minder diervoeding-velden aangelegd moeten worden ten koste van de Amazone. Gebruik je fiets meer dan je auto en verfris hiermee de lucht. Zeg goedemorgen tegen je buren en straal die aandacht en liefde uit. Gebruik geen plastic rietjes, bordjes en bekertjes en verwerk het afval gescheiden. Lach vaker tegen jezelf en houdt van jezelf. Toon dankbaarheid voor wat je hebt en niet voor wat je wilt. Deel. En wees voor je eigenwaarde niet afhankelijk van anderen want dan is het anderen waarden beschreef weilen Wayne W.Dyer in Niet morgen maar nu.

Er zijn zoveel manieren om verandering te brengen in je leven. Je kunt ook doelen stellen. Of beginnen zonder plan en hopen op een verbetering. Je kunt op retraite gaan en emotionele ontspanning vinden in Yoga. Je uit de naad sporten in de sportschool of wandelen in de natuur. Zoals ik al aangaf ‘voor elk mens is de transformatie anders’. Als je maar je hart volgt.

Waarom ik je dit vertel?

Omdat als je je kind de vaardigheid van mediteren wilt geven, je deze het beste kunt voor-leven. En daarvoor is het handig als je in lijn bent met jezelf. Kinderen volgen namelijk een voorbeeld, zijn nieuwsgierig en willen lang zo worden als hun ouders. Als je kennis van iets hebt en deze ook toepast kun je het pas goed overbrengen op je kinderen. Je moet mij bijvoorbeeld niet vragen om mijn kinderen te leren breakdancen. Ik kan het niet en het risico dat het echt breekdansen wordt is groot. Het is beter om iets voor te leven aan mijn kinderen waar ik wel verstand en kunde in heb.

We gaan niets nieuws geven aan onze kinderen.

Met meditaties-voor-kinderen behouden we wat het kind allang geleerd heeft maar kwijt dreigt te raken als we het niet als concrete vaardigheid neerzetten. Ik wil mijn kinderen geen leerkansen ontnemen in de toekomst maar ik wil ze wel sterke handvatten geven om aan vast te houden als ze uit de bocht dreigen te vliegen als ze ouder worden. Ik wil dat ze beslissingen maken vanuit hun kern, hun wijsheid. En daarom is mediteren ook een vaardigheid voor het leven.

Meditatie is een pure vorm van aandacht. Bewustzijn. Stilte en luisteren.

De meditaties-voor-kinderen zijn gevuld met kleine herkenbare onderdelen van het leven van je kind. In de verhalen in de meditaties komen bomen, zee, strand, vogels, vlinders, bos, kastelen, watervallen voor. Er zit in elke meditatie wel een boodschap of symbolische waarheid.  

Door de meditaties vaak te luisteren maakt je kind gebruik van de kracht van de herhaling. Iets wat de meeste kinderen als zeer prettig ervaren. Herhaling leidt uiteindelijk tot opnemen in het brein.

Kinderen zijn ontvankelijk voor herhaling en het horen van kleine spirituele lessen. Dit brengt ze namelijk dichter bij wie ze in essentie zijn.

Spirituele wezens in een kleine jas.

Gun jij je kinderen ook een vaardigheid voor het leven? Meldt je dan meteen aan en ervaar alle voordelen van het platform ‘Meditaties voor Kinderen’. De kennismaking is niet alleen leuk, maar ook geheel vrijblijvend.

Warme groet,

Onne

Vader van Walt en Thijs

* Boek: Verhoog je trillingsfrequentie – Penney Pierce